Akupunktur

Metoden används främst vid olika smärttillstånd. I akupunktur stimuleras bestämda punkter på din kropp med hjälp av tunna nålar. Det kan kännas som ett pirrande, domnande, utstrålande eller som en lätt stöt. Det som händer är att nerverna skickar impulser via ryggmärgen till hjärnan. Som svar på stimuleringen börjar hjärnan producera olika ämnen bl a endorfin, som är kroppens eget smärtstillande morfin. Halten av serotonin ökar, vilket även det bidrar till att smärtan minskar. Dessutom ökar blodcirkulationen i vävnaden där nålarna sitter. Efter behandlingen kan man känna sig upprymd eller trött. Musklerna i det behandlade området upplevs ofta som mycket avslappnade. Akupunktur har mycket få biverkningar men det händer att ett blåmärke uppstår ifall nålen kommit åt ett mindre blodkärl.

Ursprungligen härstammar akupunktur från flertusenårig kinesisk medicin. Sedan 1984, dåsocialstyrelsen godkände medicinsk akupunktur som behandlingsmetod mot smärta har metoden använts framgångsrikt inom den svenska sjukvården. Effekten av akupunktur märks oftast först när du fått upprepade och regelbundna behandlingar.

Jag har arbetat med akupunktur i över 20 år och har även gått en påbyggandsutbildning i användadet av akupunktur vid stressrelaterad ohälsa. Många av mina patienter blir hjälpta av akupunkturen, inte minst de som lider av smärta och spänningar.